Basic information

Venturo number 17 is one of probably only 9 remaining original Venturo houses. The Finnish company Oy Polykem produced a total of 19 Venturos between 1970 and 1973; three of them were sold to BP, British Petroleum in Sweden, and were used as gas stations. Venturo was also called CF-45 by architect Matti Suuronen, and the house was part of his Casa Finlandia series. Venturo was used as filling station, weekend house, as well as retail kiosk.  The mobile holiday home was delivered complete with kitchenette and a sauna.

Venturo #17 is almost 500 square feet (45 square meters) and weighs four tons. This Venturo was previously placed in Västra Ingelstad, Småland, Sweden. The construction is based on prefabricated elements, which were easily assembled into complete structures. The elements are fabricated from lightweight reinforced plastic (GRP) with parts in aluminum, glass, wood, and metal. The roof-light is transparent insulating Plexiglas.Each house consists of 7 sections where the two big side modules are unique double skinned fiberglass GRP elements. De different sections are partly insulated with 20 millimeter Divinycell (polyurethane foam).

Venturo can be assembled or mounted on a sill, or alternatively on a raised steel frame above ground. 

Maintenance is similar to a plastic boat: a yearly washing and possibly also waxing is more than enough.

Renovation and restoration

Röda Möllan is a well-regarded Swedish carpenter and boat repair company located close to Landskrona, Sweden. They are in charge of the renovation and restoration, as well as the sale of Venturo #17. The Venturo will be restored to its original pristine condition during the spring of 2016, with reservation for possible improvements of the construction. The technology originally used where the best of the ‘70s, some construction problems, which has been discovered over more than 40 years of use, will be taken care of with contemporary solutions. No organic material will be present in the construction. All of the plastic structures in the two main side sections, and vital elements for the roof and the ground plate are present and will be restored into original condition. The facade will therefore be restored to its former glory, all according to the original drawings. This is also valid for all of the glass sections, the sheet steel details, and the retained original doors in aluminum. The interior of the Venturo will be put in place as an open room with finished details in the outer walls, the ceiling, and the floor. This will give the customer the chance to arrange a suitable interior according to ones own requirements, as well as possible partitioning, choice of floor covering, and optional appliances and installations.


POSSIBLE ADAPTATIONS

The suspended ceiling can be replaced with any kind of material upon request. The exterior color was white, for the interior there are fragments of BP:s own color scheme. Other colors and finished can be choose if so desired.

Transport

The Venturo house consists of 7 prefabricated parts which all can be stowed on truck with a trailer (the width is 2,4 meters and will not require any special transport permit for public roads). The Venturo can also be transported in a container or by helicopter thanks to the lightweight modules. The Venturo #17 is shipped weather-protected and packaged in two parcels ready for shipment to chosen destination.

Lastly, but not least important: There has probably been no Venturo house in such a carefully and fully restored condition for sale since the last Venturo was shipped from the OY Polykem’s factory 1973. The chance to acquire this rare design heritage piece is unique and will probably not recur in a foreseeable future.

Installations

Venturo #17 will have a basic home wiring. Originally there was a kitchen in one of the modules as well a pre-installed toilet with a fixed partition wall. Water and sewage was supplied by a connection fixed to the plywood floors. The renovated Venturo #17 will have ”service channels” installed in the floor modules, all to facilitate easy connection and mobility.