Framtidshuset Lever

Matti Suuronens Venturohus föddes i sextiotalets rymdmani, i en modernistisk dröm om ett enkelt, flexibelt och kosmopolitiskt boende. Den finske arkitektens futuristiska boendekoncept presenterade en framtidsvision mitt i en upproriskt glad popkultur såld på Jetsons, Barbarella och Modesty Blaise. Och Suuronen var långt ifrån ensam utan i gott sällskap med Verner Panton, Joe Colombo, Archigram och japanska metabolister som skapade lika färgglatt blobbigt kurviga nytänkande designobjekt och helt nya totalmiljöer för avslappat bekväma livsstilar. När Suuronen allra först lanserade Futurohuset utnämndes det flygande tefatet på fyra justerbara ben av tidningen Playboy till den ultimata ungkarlslyan. Det prefabricerade 45 kvadratmeter stora Venturohuset i glasfiberarmerad plast kallades istället ostkupan tack vare de generösa fönsterpartierna och den elegant rundade formen. Venturo kunde lätt transporteras på lastbil med släp, allt som krävdes var en tomt för det nära nog underhållsfria huset.

Även om både Futuro och Venturo hyllades för sitt nytänkande så blev populariteten kortvarig när oljekrisen mångdubblade plastpriset. Nu har Matti Suuronens skapelser däremot fått något av en renässans när sextiotalet visioner återuppstår hos formgivare som Ross Lovegrove och Karim Rashid, och arkitekter som Zaha Hadid och Wolf Prix. Den norske konstnären Lars Ramberg skeppade häromåret ett Venturo till São Paulo-biennalen för att med Oscar Niemeyer och Matti Suuronen diskutera hur vi lever tillsammans. Av finska Oy Polykems 19 tillverkade Venturo finns troligen endast 9 kvar. Tre såldes till BP i Sverige och användes som bensinstationer. Idag återfinns ett som café vid Kivik Art Center, ett är på villovägar, och nummer 17 är under renovering till originalskick och nu till försäljning. Kontakta Fredrik Lundahl om du vill köpa ett framtidshus återställt till sitt ursprungsskick., fredrik@rodamollan.se.

Venturo är 45 kvadratmeter stort och väger ungefär 4 ton. Den så gott som underhållsfria bostadsvarianten av Venturo levererades med kokvrå, några hade även inbyggd bastu med fristående kamin. Totalt tillverkades 19 stycken av de 45 kvadratmeter stora och 4 ton tunga Venturohusen, endast 9 finns kvar varav 3 i Sverige.

Venturo var tillverkat i plast, glas, trä och metall. De prefabricerade elementen kunde lätt sättas ihop och tas isär.